• به روزرسانی: 1401/08/03
  • بازدید: 1166
میلگردچیست
میلگرد چیست؟

روش ساختمان سازی جدید را نمی توان با روش های سنتی و قدیمی برای ساختمان سازی مقایسه کرد. امروزه، لازم است که با توجه به منطقه و زلزله خیز بودن آن، مقاوم سازی ساختمان ها با تکنیک های اصولی انجام شوند. بدون رعایت ضوابط و قوانین مربوط به ساختمان سازی جدید و به کار بردن میلگردها، امکان ساخت ساختمان وجود ندارد.

در کشور ایران، به ویژه کلانشهر تهران ساختمان سازی باید با دقت بیشتری صورت گیرد. چرا که به هر حال، برخی از مناطق کشور از جمله تهران، در مناطق زلزله خیز قرار دارند و احتمال بروز مشکلات در این ساختمان ها وجود دارد.

ساختمان های مقاوم به زلزله، باید بر اساس آیین نامه های موجود در کشور و قوانین مهندسی، ساخته شوند. برای افزایش مقاومت ساختمان ها در کشور ایران، می توان از بتن ریزی و میلگردهایی که بدین منظور استفاده می شوند، استفاده کرد. مسلح شدن بتن با کمک میلگرد، باعث به وجود آوردن ساختمان های مقاوم به زلزله می شود.

میلگرد که با نام آرماتور نیز شناخته می شود، یک نوع فولاد است که برای جبران مقاومت کششی پایین بتن، مورد استفاده قرار می گیرد. فولادی که برای سازه های بتن آرمه مورد استفاده قرار می گیرد، به شکل سیم یا میلگرد است و با نا فولاد آرماتور شناخته می شود.

در برخی از موارد، می توان از فولاد ساختمانی خاص مانند فولادهای نیمرخ شکل، ناودانی و یا قوطی برای مسلح کردن بتن استفاده کرد. یکی دیگر از اجزای میلگرد، آج است که برای درگیر کردن فولاد در بتن مورد استفاده قرار می گیرد. به همین خاطر، برای اینکه درگیری میان فولاد و بتن افزایش پیدا کند؛ آج در میلگرد به صورت مارپیچ دار و با عمق زیاد ایجاد می شود.

میلگردچیست

میلگرد چیست؟

تاریخچه استفاده از میله های فولادی در سازه های بتنی

در سال 1800 میلادی، جوزف لوییس برای اولین بار متوجه شد که می تواند با اضافه کردن میله های فولادی به بتن با ضخامت کم، مقاومت سازه را در مقابل نیروهای کششی بالا ببرند. او متوجه شد که سازه بتن مسلح شده با آرماتور، می تواند همزمان مقاومت خوبی در برابر نیروهای کششی، فشاری و برشی داشته باشد.

کم کم، شرکت های ساختمانی با توجه به کارآمد بودن این روش، تصمیم گرفتند که از آن برای افزایش مقاومت سازه بتنی استفاده کنند. اما هنوز هیچ استاندارد مشخصی برای اجرای آرماتور در ساختمان ها وجود نداشت. در این زمان بود که در سال 1878 میلادی، استاندارد مربوط به ساخت میله های فولادی تعیین شد. پس از ارائه استاندارد برای آرماتوربندی، بسیاری از افرادی که در صنایع ساختمان سازی فعال بودند، از این تکنیک استقبال زیادی کردند.

معرفی میلگردهای ساختمان سازی و نقش آن ها در بتن مسلح

بسیاری از مردم کشور ایران، نام میلگرد را شنیده اند و می دانند که یک نوع مصالح ساختمانی است که برای مقاوم سازی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. اما فارغ از باور عامه مردم، باید به صورت تخصصی تر در مورد میلگرد صحبت کنیم. میلگردها، می توانند در ساختمان سازی امروزی از پی، شالوده و تا کف سازی ستون های ساختمان مورد استفاده قرار گیرند.

میلگردها، میله های فولادی هستند که در سایزهای مختلفی طراحی و تولید شده اند. این میله ها می توانند در میان بتن استفاده شوند و سازه های بتنی را مسلح کنند. بتن، در مقابل نیروهای فشاری مقاومت خوبی را از خودش نشان می دهد. اما نمی تواند در مقابل نیروهای کششی و چرخشی مقاومت خوبی داشته باشد. این ضعف بتن در برابر نیروهای کششی و چرخشی، می تواند باعث فروپاشی سازه ها گردد.

به همین خاطر، آرماتوربندی بتن انجام می شود. میلگردها می توانند در زمان بتن ریزی، برای افزایش مقاومت بتن در مقابل نیروهای کششی و چرخشی، مورد استفاده قرار گیرند. این موضوع در زمان زلزله اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند. چرا که در زمان زلزله، نیروهای کششی و چرخشی بیشتری به ساختمان ها اعمال می شوند و اگر میلگردها به صورت منظم در بتن مورد استفاده قرار نگیرند، احتمال ریزش ساختمان در هنگام زلزله وجود دارد.

میلگردها، می توانند برای کاهش ضخامت سازه های بتنی مورد استفاده قرار گیرند. در واقع، آن ها می توانند مقاومت بیشتری به سازه بدهند. به همین خاطر، دیگر نیازی نیست که ضخامت سازه بتنی بسیار زیاد در نظر گرفته شود.

میله های فولادی در سازه های بتنی

میله های فولادی در سازه های بتنی

انواع میلگردها از نظر شکل

برای استفاده از میلگرد جهت تقویت بتن، این میلگردها در عیارهای فولادی متنوعی ساخته شده اند. همچنین، از نظر شکل ظاهری، می توان میلگردها را به سه دسته زیر تقسیم بندی کرد.

  • میلگردهای ساده
  • میلگردهای آجدار
  • میلگردهای آجدار پیچیده (کلاف)

هر یک از انواع آرماتورهای ذکر شده، دارای نقاط قوت، نقاط ضعف و ویژگی های خاص خودشان هستند. این مصالح ساختمانی، در وزن ها و اندازه های مختلفی طراحی می شوند که این عوامل بر روی قیمت نهایی آن ها موثر هستند.

معمولا برای بتن ریزی و آرماتوربندی، از میلگردهای آجدار استفاده می شود. چرا که این آرماتورها، مقاومت بیشتری را در برابر خمش و شکستگی از خودشان نشان می دهند. بتن ریزی روی این میله ها نیز بهتر قابل انجام خواهد بود.

  1. میلگردهای ساده

یکی از انواع آرماتورهای استفاده شده در ساختمان ها، آرماتورهای ساده هستند. این میلگردها دارای سطح صاف و یکنواختی هستند و در سایزهای مختلف (از 6 تا 50 میلی متر) طراحی و تولید می شوند. این آرماتورها، می توانند برای درز انقباض فرودگاه ها و خیابان ها جهت پیشگیری از جمع شدگی و ترک خوردگی بتن استفاده شوند.

برای استفاده از این آرماتورها در درزها، لازم است که آن ها را در فواصل مشخص در بتن جایگذاری کنند تا ترک خوردگی در بتن به وجود نیاید. از مزیت های این نوع میلگرد، می توان به امکان خم شدن ساده آن اشاره کرد. همچنین، آن ها به راحتی برش داده می شوند.

اما به دلیل نداشتن مقاومت خوب، نمی توانند برای سازه هایی مانند پل مورد استفاده قرار گیرند. زیرا به دلیل فشاری که به آرماتورها وارد می شود، احتمال جدا شدن آن ها از بتن وجود دارد. پس از معایب این نوع از آرماتورها، می توان به عدم اتصال محکم با بتن اشاره کرد.

  1. میلگردهای آجدار

میلگردهای آجدار، یکی از انواع مصالح ساختمانی هستند که به دلیل داشتن پوششی آجدار و زبر، می توانند اتصال خوبی در بتن ایجاد کنند. احتمال جدا شدن این میلگردها از بتن بسیار کم است. آرماتورهای آجدار نیز مانند مدل ساده آن ها در مقاطع مختلف با سایز 6 تا 50 میلی متر طراحی و تولید می شوند.

میلگردهای آجدار به دو دسته میلگردهای ترمودینامیکی و مقاومت بالا تقسیم بندی می گردد. که در ادامه در مورد آن ها توضیح می دهیم.

  • میلگردهای آجدار ترمودینامیکی

این مدل از مصالح ساختمانی، در دماهای بالا تولید شده دارند. بتن هایی که با کمک این میلگردها، مسلح می شوند، مقاومت بسیار خوبی دارند. از جمله مزیت های این مصالح ساختمان ترمودینامیکی می توان به استحکام بالا، جوش پذیری، خمش پذیری، مقاومت بالا نسبت به زنگ زدگی، دما و زلزله و همچنین انعطاف پذیری آن ها اشاره کرد. این آرماتورها، در بالاترین سطح از استانداردهای بین المللی قرار می گیرند.

  • میلگردهای آجدار مقاومت بالا

میلگردهای آجدار مقاومت بالا، در سایزهای 4 تا 50 میلی متری تولید و به بازار عرضه می شوند. این دسته از آرماتورها، دارای آج های پیچیده و مارپیچی هستند. از جمله مزیت های این مصالح، می توان به خاصیت جوش پذیری 100 درصدی آن ها اشاره کرد که به دلیل به کار رفتن پایین کم در این میلگردها، می باشد. همچنین، به دلیل اینکه این آرماتورها دارای مقاومت بالایی اند، می توانند به راحتی مورد استفاده قرار گیرند.

انواع میلگردها از نظر شکل

انواع میلگردها از نظر شکل

انواع آرماتور  بر اساس استاندارد

انواع آرماتورها بر اساس استانداردهای قدیمی، به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند.

  • آرماتور A1
  • آرماتور A2
  • آرماتور A3
  • آرماتور A4

اما در حال حاضر، استاندارد جدیدی برای آرماتورها وجود دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

  • آرماتور ساده ۲۴۰ (میلگرد ساده)
  • آرماتور آجدار ۳۴۰ (میلگرد آجدار مارپیچ)
  • آرماتور آجدار ۴۰۰ (میلگرد آجدار جناقی)
  • آرماتور آجدار ۵۰۰ (میلگرد آجدار مرکب)

انواع آرماتور  بر اساس استاندارد

انواع آرماتور  بر اساس استاندارد

اصطلاحات فنی در مورد آرماتورها

  • آرماتور راستا

این نوع آرماتور برای بالا بردن مقاومت کششی بتن استفاده می شود.

  • خاموت

خاموت ها برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش، افزایش تحمل نیروهای برشی و ممانعت از گسترش ترک، مورد استفاده قرار می گیرد.

  • سنجاقک

سنجاقک ها برای تقویت کردن مقاومت برشی خاموت ها استفاده می شوند. همچنین، با کمک سنجاقک می توان اتصال کاملی را میان میلگردهای طولی و خاموت ایجاد کرد.

  • خرک

خرک برای قرار دادن دو شبکه افقی متوالی در فواصل مشخص درون قالب، استفاده می شود.

  • رکابی

رکابی برای حفظ آرماتورهای طولی و عمودی در بتن ریزی دیوارها استفاده می شود.

آرماتور ادکا

این نوع آرماتور برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاه های تیر و نیروهای برشی، استفاده می شود.

انواع میلگردها از نظر مقاومت

میلگردها از نظر مقاومت، به شش دسته اصلی تقسیم‌بندی می شوند، شامل:

  1. میل‌گرد اروپایی

این نوع از آرماتورها، از منگنز تولید می شوند. ویژگی های فیزیکی مختلفی برای این نوع آرماتورها وجود دارند که آن ها را مناسب مناطق زلزله‌خیز کرده اند. در صورتی که نیاز به ساختار یکپارچه در سازه باشد، می توان از این میلگردها استفاده کرد.

  1. میلگرد فولاد کربن

متداول ترین نوع میلگرد، این نوع است که با نام میلگرد نوار سیاه نیز شناخته می شوند. از معایب آرماتور فولاد کربن، می توان به پایین بودن مقاومت آن در برابر رطوبت و زنگ زدگی آن اشاره کرد. به همین خاطر، این آرماتورها نمی توانند گزینه خوبی برای مناطق با رطوبت بالا باشند.

  1. میلگرد اپوکسی پوشش داده شده

این نوع از آرماتورها، در واقع همان آرماتورهای فولاد کربن هستند که با اپوکسی پوشش داده شوند. به همین خاطر، این آرماتورها می توانند 70 تا 1700 برابر بیشتر از نوع قبلی آرماتور، مقاومت در برابر زنگ زدگی از خودشان نشان دهند. البته باید توجه داشته باشید که اپوکسی مورد استفاده قرار گرفته برای پوشش دهی به این آرماتورها، بسیار ظریف است و به راحتی می تواند آسیب ببیند و مقاومتش در برابر زنگ زدگی کاهش پیدا کند.

  1. میل‌گرد گالوانیزه

آرماتورهای گالوانیزه از یک لایه روی که به عنوان پوشش روی آن ها قرار گرفته است، تشکیل شده اند. مقاومت این نوع میلگرد در برابر زنگ زدگی، 40 برابر بیشتر از آرماتورهای فولاد کربن است. اما مقاومت این میلگرد، بسیار بیشتر از آرماتورهای اپوکسی است. به همین خاطر، قیمت این محصول بالاتر از محصولات مشابه موجود در بازار است.

  1. میل‌گرد فایبرگلاس لیمر یا GFRP

فایبرگلاس لیمر، کامپوزیتی است که می تواند برای تقویت بتن استفاده شود. میلگردهایی که با کمک فایبرگلاس لیمر ساخته می شوند، در برابر زنگ زدگی مقاومت خوبی دارند و سبک تر نیز می باشند. قیمت این نوع آرماتور نیز بالاست و شاید استفاده از آن در پروژه ها از نظر اقتصادی، منطقی نباشد.

  1. میل‌گرد فولاد ضد زنگ

بهترین آرماتور که برای تقویت بتن استفاده می شود، این نوع آرماتور است. این نوع میلگرد نسبت به آرماتورهای دیگر ذکر شده دارای مقاومت بسیار بالایی بوده، ولی در اکثر پروژه های ساختمانی نیز قابل استفاده است. مقاومت آرماتور فولاد ضد زنگ، 1500 برابر بیشتر از میلگرد سیاه است و می تواند به راحتی خم شود.

محاسبه میزان میله های فولادی مورد نیاز برای ساختمان سازی

محاسبه میزان میله های فولادی مورد نیاز برای ساختمان سازی

محاسبه میزان میله های فولادی مورد نیاز در پروژه ساختمانی

در پروژه های ساختمانی، بر اساس طول میزان میلگرد مورد نیاز را محاسبه می کنند. اما میزان میلگرد در هنگام فروش بر اساس وزن محاسبه شده و قیمت گذاری می گردد. قیمت روز آرماتورهای مورد استفاده قرار گرفته در بتن، بر اساس وزن و قیمت روز فولاد محاسبه خواهد شد.

می توان با کمک میزان فولاد به کار برده شده و تعیین وزن دقیق میلگرد، مراحل محاسبه قیمت این مصالح ساختمانی را انجام داد.  به طور کلی، می توان از طریق دو روش، مراحل محاسبه میزان آرماتورهای مورد نیاز و قیمت آن ها را انجام داد که عبارتند از:

  1. روش محاسبه کلی میزان میلگرد مورد نیاز

در این روش از محاسبه آرماتور مورد نیاز، برای هر متر مکعب، 40 تا 60 کیلوگرم آرماتور در نظر گرفته می شود. همانطور که از نام این روش مشخص است، این روش اصلا روش دقیقی نبودهو می تواند باعث هدررفت آرماتورها در پروژه های ساختمانی شود.

بدیهی است که در این روش محاسباتی میلگرد، هزینه های وارد شده بر کارفرما نیز افزایش پیدا می کند. چرا که میزان آرماتورهای محاسبه شده، بیشتر از حد معمول می باشند.

  1. روش محاسبه دقیق وزن و قیمت میلگرد مورد نیاز

این روش محاسبه میلگرد مورد نیاز، یک روش مرسوم و قابل قبول است. وزن مورد نیاز آرماتورها با کمک دو جدول با نام اشتایل و لیستوفر، محاسبه خواهد شد. همچنین، می توان از روابط زیر برای محاسبه دقیق آرماتور مورد نیاز ساختمان ها استفاده کرد.

در فرمول زیر، پارامتر w وزن آرماتور، d قطر میلگرد و پارامتر l، طول آرماتور را نشان میدهد. با کمک این فرمول می توان وزن آرماتور مورد نیاز را بر اساس کیلوگرم محاسبه کرد و در نهایت، قیمت آرماتوربندی را نیز محاسبه کرد. 

W = D²L / 162

برای اینکه درک بهتری از این فرمول داشته باشید، در ادامه یک مثال عددی در این مورد می زنیم. به طور کلی، لازم است که قطر شاخه آرماتور در این فرمول بر حسب میلی متر تعیین شود.

مثال: وزن 60 متر میلگرد با قطر 12 میلی متر، چقدر است؟

W = D²L / 162 =  12²X 60 / 162 = 53 Kg

 

ضرورت استفاده از میلگرد در بتن ریزی

ضرورت استفاده از میلگرد در بتن ریزی

آشنایی با ویژگی های میلگرد با کیفیت

همانطور که تا به اینجای مقاله با این موضوع آشنا شدید، میلگردهای دارای تنوع زیادی هستند. به طور مثال، می توان آن ها را بر اساس جنس به اپوکسی، گالوانیزه، فولاد ضد زنگ، فولاد اروپایی و ... تقسیم بندی کرد. از نظر شکل ظاهری نیز آرماتورها یا ساده هستند یا به صورت آجدار طراحی و تولید شده اند. با توجه به کاربرد بیشتر میله های آجدار، این متریال ها بیشتر در امر ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند.

اگر استانداردهای روسی را برای استاندارد میلگردها در نظر بگیریم، این محصولات به 4 دسته اصلی تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:

  • میلگرد A1 (S240)
  •  میلگرد A2 (S340)
  •  میلگرد A3 (S400)
  •  میلگرد A4 (S500)

هر کدام از این آرماتورها، می توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند و با کیفیت های مختلفی نیز به بازار ارائه می گردند.  بنابراین، لازم است که افراد در مورد ویژگی های آرماتورهای خوب اطلاعات کسب کنند تا بدانند چه نوع آرماتوری خوب و چه نوع آرماتوری نامناسب است.

چرا باید از آرماتوربندی استفاده کرد

همه ما می دانیم که بتن به صورت ذاتی دارای مقاومت فشاری بالایی است. بنابراین، نیروی بسیار زیادی برای خرد کردن بتن مورد نیاز است؛ اما همانطور که در این مقاله هم به آن اشاره کردیم، بتن نمی تواند به خوبی با نیروهای کششی و پیچشی مقابله کند.

به همین خاطر، نیاز است که برای افزایش استحکام سازه های بتنی در برابر نیروهای کششی و پیچشی، از آرماتورهای آجدار استفاده کرد که می توانند بتن را مسلح کنند. هر چقدر این میلگردها دارای کیفیت بیشتری باشند و اتصال بهتری با بتن برقرار کنند، می توانند گزینه بسیار بهتری برای سازه های ساختمانی که نیاز به مقاومت بالا در برابر زلزله دارند، باشند.

نحوه انتخاب این متریال به صورت مناسب

به منظور بررسی دقیق تر ویژگی های میلگرد، باید در نظر داشته باشید که هر چقدر درصد کربن میل‌گرد بیشتر باشد، تردتر و شکننده تر نیز خواهد بود. به همین خاطر، این نوع آرماتورها نمی توانند برای شکل دادن و خم شدن مورد استفاده قرار گیرند. هر گونه جوشکاری و یا عملیات تغییر شکل، می تواند باعث شکستن این مصالح ساختمانی شود.

لازم است که میلگردها بر اساس کاربری مناسب انتخاب شوند تا بتوانند مقاومت کششی و پیچشی ساختمان را در شرایط مختلف بالا ببرند. بنابراین، لازم است که حتما ویژگی های میلگردهای موجود در بازار بررسی شوند و سپس بر اساس نیاز، اقدام به خرید آن ها کنید.

ویژگی های میلگرد با کیفیت

ویژگی های میلگرد با کیفیت

میلگرد نرمال چیست؟

میلگردهای نرمال، میلگردهایی اند که دارای طول 1 تا 11.9 متر می باشد. میلگردهای نرمال، می توانند در سایزهای مختلفی در امر ساختمان سازی مورد استفاده قرار گیرند. این محصولات در سایزهای پایین مانند 8، 10 و 12 برای ساخت انواع خاموت استفاده می شوند. اما آرماتورهای با سایز بیشتر 25، 22 و 20 می توانند برای ساخت بولت، تیرچه و یا آرماتور طولی استفاده شوند.

شما با خرید میلگردهای قزوین، می توانید بین 10 تا 20 درصد میلگردهای نرمال داشته باشید. این در حالی است که کارخانه جات دیگر مانند ذوب آهن، آرماتور نرمال ندارند و آن ها به صورت جداگانه به فروش می روند.

.میلگرد قزوین جز میلگرد هایی است که بین ۱۰ تا ۲۰ درصد نرمال دارد. در حالی که میلگرد کارخانه هایی مانند ذوب اهن نرمال نداشته و در صورت نیاز مصرف کننده , میلگرد نرمال کارخانه هایی چون ذوب اهن به صورت جداگانه به فروش می رسد.

تفاوت میلگردها با آرماتورها

میلگرد نرمال چیست؟ تفاوت میلگردها با آرماتورها

بررسی تفاوت میلگرد و آرماتور

در برخی از مواقع، افراد مفهوم میلگرد و آرماتور را با هم اشتباه می گیرند و آن ها را به جای هم به کار می برند. اگرچه در این مقاله سعی شد که از این دو واژه استفاده شود؛ اما باید بدانید که این دو واژه در مفهوم با هم تفاوت هایی نیز دارند.

زمانی که هنوز میله های فولادی در بتن استفاده نشده اند و به همدیگر متصل نشده اند، می توانند با نام میلگرد شناخته شوند. ولی زمانی که میله ها خم یا برش داده شوند و مطابق با دیتیل های ساختمانی، با کمک سیم ها بسته گردند، دیگر با نام میلگرد شناخته نمی شوند و به آن ها آرماتور می گوییم.

بنابراین، میله فولادی که در بتن نصب شده است، همان آرماتور شناخته می شود. اما میله ای که هنوز به شکل مصالح ساختمانی است و دارای خمش و یا برش نمی باشد، با نام میگلرد شناخته می شود. زمانی که میلگردها به همدیگر متصل شده اند و آماده قرارگیری در بتن هستند، با نام آرماتور شناخته می شوند.

نتیجه گیری

در این مقاله در مورد میلگرد و تاثیر استفاده از آن در امر ساختمان سازی صحبت کردیم. افرادی که در ساختمان سازی فعالیت می کنند، می دانند که استفاده از میلگرد و آرماتوربندی در ساختمان های جدید، ضروری است و امری برای کاهش خطر زلزله در ساختمان ها می باشد. شما عزیزان می توانید در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید میلگرد و قیمت این محصولات، با کارشناسان شرکت در ارتباط باشید.