لوگو
فولاد کبیرمجموعه شرکتهای کبیر (سهامی خاص)
12,669 بازدید

مقایسه وزن و قیمت انواع سقف

جهت بازدید از صفحه 

روش محاسبه قیمت عرشه فولادی کلیک فرمایید.

مشخصات نویسندگان مقاله مقایسه سقف های عرشه فولادی با تیرچه و بلوک از نظر هزینه و زمان اجرا

  فریدون امیدی نسب - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد
  وهاب فلاح - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد
  جمال زرین - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد

چکیده مقاله:

یکی از عناصر اصلی آسیب پذیر در زلزله، سقف ساختمان است. که خسارت بسیاری در مقایسه با سایر اجزاء ساختمان به جای می گذارد که این امر باعث می شود سقف یکی از اجزای مهم ساختمان محسوب شود. در اکثرموارد اولین عنصر ساختمان که در زلزله تخریب می گردد، سقف می باشد. سقف های غیر یکپارچه، سقف هایسنگین با تخریب سریع در اثر نیروی ناگهانی زلزله باعث به هم ریختگی فضای معماری و بروز تلفات بسیارسریع می گردند. در نتیجه عواملی از جمله یکپارچه کردن و استفاده از مصالح مناسب در سقف، در کم کردن صدمات زلزله بسیار موثر می باشد. در صورتی که اشتباهی در انتخاب انواع سقف صورت گیرد؛ منابع، هزینه و زمان زیادی به هدر می رود. با توجه به اینکه شناخت سقف ها تنها محدود به بروشورها و معرفی آنها توسط سازندگان می شود بنابراین لازم است تا تحقیقی علمی و دقیق صورت پذیرد تا منبعی علمی برای مقایسه و بررسی سقف ها وجود داشته باشد. هدف این مقاله، معرفی و مقایسه دو سقف تیرچه بلوک و سقف عرشه فولادی ازنظر هزینه، زمان لازم برای ساخت، اجرا، کیفیت، سهولت در اجرا و ... می باشد. چراکه انتخاب سقف نامناسب منابع،هزینه و زمان زیادی را به هدر می دهد. لذا پس از معرفی این دو سقف و برشمردن مزایا و معایب هر یک، با توجه به جدول مقایسه ای که در ادامه ارائه داده ایم به این نتیجه رسیده ایم که سقف عرشه فولادی بهترین شرایط را از نظر هزینه و زمان اجرا دارا می باشد، که بدون تردید می تواند در پیشبرد اهداف بهینه سازی سقف ها موثر واقع شود.

   

 

معرفی سقف ها
 

سقف  عرشه فولادی
یکی از فاکتورهای مهم در اجرای ساختمان به روشهای جدید، سرعت بالای  اجرا، سبک سازی و حذف مصالح و روشهای قدیمی وقتگیر و پرهزینه میباشد. سبک سازی و اجرای سریع دو اصل بسیار مهم است که در تمامی دنیا توجه ویژه به آنها شده است و مهندسین، معماران و تولیدکنندگان مصالح ساختمانی همه تلاش خود را بر آن داشته اند تا بتوانند محصولی  را روانه بازار کنند و
طرح و نقشهایی پیاده سازند تا وزن سازه به حداقل رسیده و صنعتی سازی بیشترین سرعت را در امر ساخت و ساز داشته باشد. یکی از بخشهای ساختمان که تاثیر فوق العادهای در سرعت ساخت دارد، سقف سازه میباشد. اگر در اجرای سقف از روشهای نوین استفاده شود، پروژه در مدت زمان کوتاه و بسیار مناسبی اجرا میشود. سقف عرشه فولادی یکی از روشهای نوین اجرای سقف است
که امروزه علاقه مندان بسیار زیادی در دنیا پیدا کرده است .
توسعه روز افزون عملیات عمرانی در کشور و بهره گیری از فن آوری های جدید  موجب استفاده بهینه از مصالح، نیروی انسانی و افزایش عمر ساختمان گردیده است. امروزه به علت کاربرد فراوان مصالح کامپوزیت در صنعت ساختمان، سقف های کامپوزیت فولادی به عنوان گزینهای مناسب در اکثر ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، پارکینگهای طبقاتی و غیره در سراسر دنیا مورد استفاده
گیرند.


تاریخچه سقف عرشه فولادی
حدود سالهای 1980 میالدی در کشورهای اروپایی نظیر فنلاند و ایالات  متحده امریکا با شروع بلند مرتبه سازی در شهرهای بزرگ، نوع جدیدی از اجرای سقفها ابداع و گسترش یافت که در ابتدا با نام Deck Steel مطرح شد که با توسعه تکنولوژی های ساخت و ساز، این سیستم نیز تکمیل تر شده و امروزه از آن به عنوان سیستم سقفهای عرشه فولادی یاد میشود و در تمامی آیین نامه های معتبر دنیا نیز وارد شده است.
درکشور ما نیز این موضوع از دیرباز مورد توجه بوده در حدود سالهای 60 نمونه هایی از این سیستم بصورت مشابه و با کمک شرکتهای خارجی برای بعضی از ساختمانهای اداری و تجاری مورد استفاده قرار گرفته است و به مرور با توسعه دانش مهندسی در کشور ما آیین نامه های مهندسی در این زمینه تکمیل شده به صورتی که در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان سیستم سقفهای عرشه فولادی گنجانده شده و در حال حاضر سیستم سقفهای عرشه فولادی مورد تایید سازمان نظام مهندسی ایران و دارای تاییدیه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن می باشد .


مزایای سقف متال دک
1 -سرعت اجرای بسیار بالا 
2 -عدم نیاز به شمع بندی
3 -امکان اجرای چندین سقف بطور همزمان
4 -حذف کامل مراحل قالب بندی و دکفراژ
5 -کاهش تعداد نیروهای فرعی
6 -کاهش بار مرده
7 -در اختیار داشتن یک عرشه فولادی با ایمنی بالا قبل از بتن ریزی
8 -کاهش ضخامت سقف
9 -سطح یکنواخت و یکدست زیر سقف با ظاهری زیبا
10 -قابلیت اجرا در پالن های معماری پیچیده با رعایت جزئیات
11 -امکان شکل دهی و تعیین موقعیت دقیق داکت های تاسیساتی
12 -اجرای سقف های مختلف با کاربری ها و دهانه های متفاوت
13 -امکان اجرا در انواع شرایط آب و هوایی
14 -عمر مفید طولانی

 



در سقف های عرشه فولادی محدودیت هایی برای اجزای تشکیل دهنده این سیستم وجود دارد عبارتند از:


1 -ارتفاع عرشه ها بایستی بین 50  تا 75 میلمتر باشد
2 -حداکثر قطر گلمیخ 19 سانتی متر و حداقل ارتفاع آن بعد از نصب که از گام بالای  عرشه ذوزنقه ای اندازه گیری می شود نباید کمتر از 4 سانتی متر باشد
3 -حداقل ضخامت بتن بالای  عرشه 5 سانتی متر
4 -نیاز به نیروی متخصص


2-1-4-نیازهای سقف عرشه فولادی
1 -ورق گالوانیزه پروفیل شده آجدار
2-صفحات مسلح سیمانی سبک OSB

3-ورق
4 -بولت و پیچ
5 -میخ فولادی مخصوص
6 -عایق
7 -تیرچه فلزی

سقف های تیرچه بلوک
امروزه استفاده از سقف های تیرچه بلوک تقریبا مرسوم شده است که جزء سقف های بتنی به شمار می آید و تیرچه های آن بصورت پیش ساخته می باشد، چراکه در محل کارگاه یا در محل اجرای ساختمان ریخته می شود و بعد از مراقبت و آماده شدن بر روی کار ) سقف ( نصب می شوند و بعد از آن مراحل دیگر کار پیش می رود. تیرچه ها می تواند کامال بتنی باشد که در داخل
ناودانی ها ریخته می شود و یا بصورت بتنی و سفال باشد که در این حالت بجای ناودانی از فوندوله های سفالی استفاده می شود .


مزایای استفاده از سقف تیرچه و بلوک
استفاده از سقفهای تیرچه و بلوک در ساختمانهای متعارف بسیار مرسوم میباشد. از مهمترین مزایای سقفهای تیرچه و بلوک در مقایسه با سایر سقفها نظیر سقف طاق ضربی و دال بتنی مسلح یکپارچه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
به علت استفاده از بلوکهای توخالی و حذف بتن منطقه کششی، در مصرف بتن صرفه جویی قابل توجهی میشود. به دلیل کاهش فضای بتنی با استفاده از بلوکها در منطقهی کششی، از مصرف آرماتورهای فولادی کاسته میشود که این امر به لحاظ اقتصادی بسیار مناسب است.
به علت تولید صنعتی تیرچه و بلوک در کارخانه، کیفیت مناسبتری حاصل شده و نیروی انسانی کمتری مورد نیاز است. با توجه به وزن کم تیرچه ها، حمل و نصب آنها توسط کارگران امکان پذیر بوده و در ساختمانهای با طبقات کم، نیاز به استفاده از جرثقیل را منتفی می نماید.
قالب بندی زیر سقف، تنها به شمع بندی و نصب چهارتراش در فواصل معین جهت تأمین تکیه گاه های موقت تیرچه ها، محدود می شود.
6 - از نقطه نظر اجرای به کارگیری سقفهای تیرچه و بلوک سرعت عمل بیشتری را موجب خواهد شد و به کارهای پرهزینه و وقت گیر کارگاهی نیازی نیست.
7 -با توجه به امکان ایجاد یک دیافراگم صلب یا نیمه صلب در سقفهای تیرچه و بلوک، با اعمال تمهیدات الزم این نوع سقفها نسبت به سایر سقفها از عملکرد لرزه ای بهتری نسبت به سایر سقفها برخوردار هستند.
8 -بلوک های مجوف در سقف های تیرچه و بلوک به عنوان عایق حرارتی عمل می کنند.
9 -به دلیل تولید تیرچهها در کارخانه و پیش ساخته بودن آنها، کنترل دقیق بر مقدار بتن پوششی روی آرماتورهای کششی انجام میشود.
10 -به علت مسطح بودن زیر سقف)در مقایسه با سایر سقف ها نظیر طاق ضربی(، ضخامت نازک کاری به حداقل می رسد و در نتیجه بار مرده سقف کاهش می یابد.
11 -به دلیل یکنواختی سطح باالی سقف، برای کف سازی به مالت کمتری نیاز است .

کاربرد و مزایای شاخص تیرچه و بلوک در ساختمان
ساختمان سقف پوشش برای بلوک و تیرچه های استفاده ارمه بتن و اسکلت فلزی اسکلت و آجری اسکلت میشود و مزایا شاخص آن به شرح زیر است.
1-باعث سبکی سقف می .گردد
2-دوام خوب در مقابل آتش سوزی دارد
3-مقاومت خوبی در مقابل نیروهای افقی مانند باد و زلزله دارد.
4-عایق صوتی خوبی است.
5-عایق حرارتی در مقابل سرما وگرماست.
6-عایق رطوبتی است.
7-صاف و هموار بودن سطح زیر و روی سقف پس از اجرا از دیگر محاسن این نوع سقف محسوب می گردد اما همانند دیگر سقفها این نوع سقف نیز دارای معایبی نیز هست که عمده عیب آن:
1 -اجرای آن نسبت به سقفهای مشابه زمان زیادی نیاز دارد.
2-اجرای سقف تیرچه و بلوک نیاز به نیروی ماهر و متخصص دارد که متاسفانه به این موضوع اهمیت چندانی داده نمی شود
3 -بزرگترین عیب این سقف این است که در دهانه های بزرگ نمیتوان استفاده گردد.

نکات مربوط به تیرچه ها:
1 -اندازه عرض تیرچه ها 8تا 12 متر است.سانتی
2 -تیرچه ضخامت ها معموال 4. است سانتیمتر
3 -پس تیرچه ریزیاز بتن ها آن را ویبره خوب ویبراتور بوسیله کنیم.
4 -فلزی قالب داخل بتن یا تیرچه ساخت جهت سفالی با عیار 400 تا 500 کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن ریز با مصالح سنگی ریزدانه تهیه شود.
5 -محور وسط فاصله تا معموال دیگر تیرچه محور وسط 50 سانتیمتر شود.


مقایسه تحلیلی سقف تیرچه و بلوک با عرشه فولادی در جدول زیر بیان شده است:​

مقایسه وزن و قیمت عرشه فولادی و کرومیت و کامپوزیت و دال بتنی و تیرچه

نتیجه گیری
با توجه به بررسی های موجود در این پژوهش مشخص گردید سقف عرشه فولادی از همه نظر ( زمان اجرا، هزینه، سهولت اجرا، سبک- سازی، سرعت اجرا و ... ) از سقف تیرچه بلوک دارای مزیت است. بنابراین در شرایط کنونی ساخت و ساز سقف عرشه فولادی میتواند بهترین و مناسبترین گزینه اجرایی باشد. لذا این سقف برای مهندسین و دست اندرکاران عرصه ساختمان به عنوان بهترین گزینه فعلی پیشنهاد میشود.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
 

  • فلاح، محمد حسن، صنعت ساختمان و توسعه پایدار، مجله صفه، ... (مقاله ژورنالی)
  • زهرایی، س. م، بررسی علل ضعف اجرای ساختمان های فولادی ... (مقاله ژورنالی)
  • دستورالعمل طراحی و اجرای سقف های تیرچه بلوک (تیرچه های ...
  • میرزایی، محمد، سقف های مدرن، انتشارات عمران معماری، .۱۳۹۳ ...
  • سایت اینترنتی www. civilica.com ...
  • سایت اینترنتی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ...
  • امیدی نسب، فریدون، ابدال بیگی، صادق، ۲۲ مقایسه سقف یوبوت ... (مقاله کنفرانسی)